Bezbjednost Zaštita na internetu

Brnabić: Srbija riješena da se bori protiv sajber-kriminala

Šteta od sajber-kriminala iznosi 600 milijardi dolara godišnje u svijetu i ta suma je svake godine veća, navela je premijerka Ana Brnabić na konferenciji o visokotehnološkom kriminalu.  Ana Brnabić je, na otvaranju konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbjednosti “Poveži se sigurno”, ponovila da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade, ali i primijetila da pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona donosi i set novih rizika sa kojima moramo da se suočimo.

U tom smislu, navela je da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo – za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje u MUP-u za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Navela je i podatak da je prve godine bilo 19 prijava, da je taj broj rastao godinama, pa je prošle godine bilo više od 2.000 prijava.

“MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber-kriminala i to najbolje govori o riješenosti Srbije da se bori protiv toga”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber-kriminala, sa Interpolom, Europolom i regionalnim organizacijama, kao i to da Srbija u oblasti informacione bezbjednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Savjeta Evrope i međunarodnim standardima.

Podsjetila je da je, između ostalog, donijeta Strategija razvoja informacione bezbjednosti do 2020. godine čime je ispunjena obaveza u procesu pristupanja EU, da je 2016. usvojen Zakon o informacionoj bezbjednosti, a u okviru RATEL-a formirana služba za informacionu bezbjednost i tehnologije, koji je dio međuanrodne organizacije za saradnju u toj oblasti.

To, naglašava, govori da je Srbija spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbjednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi sa vodećim evropskim zemljama.

Related Posts