Bezbjednost Zaštita na internetu

SAD: Iran ponovo glavni sponzor terorista

Iran je i dalje “vodeća država-sponzor terorizma u svijetu”, tvrdi vlada SAD u godišnjem izvještaju u kom ističe da je opao broj terorističkih napada širom svijeta.

Godišnje istraživanje Stejt departmenta (“Izvještaji o terorizmu po zemljama 2017″X) optužuje Iran da podstiče mnogobrojne sukobe i da pokušava da potkopa države širom Bliskog istoka i drugdje, imajući “skoro globalni teroristički domet”.

Broj terorističkih napada u svijetu je prošle godine opao za 23 odsto u odnosu na 2016. godinu, navodi se u izvještaju, što je uglavnom zbog uspjeha borbe protiv Islamske države u Iraku. Broj napada je opao i 2016. godine. Agencija AP ukazuje da je vlada predsjednika SAD Donalda Trampa zaoštrila stav prema Iranu. SAD su se ove godine povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i počele da mu smanjuju povlastice od sankcija koje su bile odobrene u sklopu dogovora 2015. godine. Uprkos opadanju broja napada, izvještaj opisuje teroristički pejsaž kao “složeniji” i ukazuje rekao da je prijetnja Sjedinjenim Državama i saveznicima širom svijeta “evoluirala”. Posebno jer je Islamska država izgubila ranije zaposjednutu teritoriju, postala je “raspršena i tajna, okrenuta internetu radi podsticanja na napade”, te je ta organizacija postala “manje podložna konvencionalnoj vojnoj akciji”, piše u izvještaju. Takođe je 2017. godine i Al-Kaida tiho proširila svoje članstvo i operacije, mrežom koja uključuje snage u Siriji, u Zalivu, Sjevernoj Africi, Somaliji i u Indiji, a ima i snage u Avganistanu i Pakistanu. U izvještaju se navodi da je 2017. u 100 zemalja bilo terorističkh napada, ali da je većina (59 odsto) bila u samo pet zemalja: Avganistanu, Indiji, Iraku, Pakistanu i na Filipinima.

Related Posts