Bezbjednost Svijet Vijesti

Vojnici Sjeverne i Južne Koreje prvi put prešli graničnu liniju

Vojnici Sjeverne i Južne Koreje prvi put su prešli na teritoriju druge zemlje da bi provjerili demontiranje stražarskih položaja u demilitarizovanoj zoni na granici između dvije države, saopšteno je iz južnokorejskog Ministarstva odbrane.
U saopštenju se navodi da su inspektori Južne Koreje posjetili sve stražarske pozicije na sjevernoj strani kako bi se uvjerili da su demontirane, da je vojska sklonjena i da je uklonjeno oružje.
Iz Ministarstva napominju da su inspektori iz Sjeverne Koreje učinili isto u bunkerima na južnoj strani demilitarizovane zone.
Objavljeni video-snimci pokazuju naoružane južnokorejske vojnike koji se rukuju sa vojnicima Sjeverne Koreje na liniji demarkacije, prije prelaska na drugu stranu.
“Prvi put od podjele vojnici obje strane mirno prelaze liniju demarkacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Sjeverna Koreja ima oko 150 stražarskih pozicija, dok Južna Koreja ima 50, javio je AFP.
Pjongjang je 1950. izvršio invaziju na južni dio Korejskog poluostrva, što je izazvalo Korejski rat, koji se primirjem završio 1953.
Predsjednici Južne i Sjeverne Koreje Mun Džae In i Kim Džong Un saglasili su se na samitu u septembru da sklone određeni broj stražarskih položaja.
Po deset objekata sruženo je na obje strane u novembru.
Dvije Koreje demilitarizovale su selo Panmundžom na granici, gdje je ostalo po 35 nenaoružanih vojnika sa obje strane.

M P

Related Posts