Bezbjednost Crna Gora Izdvojeno Zaštita na internetu

Podgorica: Zajedno protiv sajber napada

NATO savez suočava se sa velikim izazovima u domenu sajber napada, kojima se članice Alijanse ne mogu suprotstaviti pojedinačno, poručeno je sa konferencije koja je počela u Podgorici.

Domaćin trodnevne Glavne planske konferencije za NATO vježbu „Cyber Coalition 2019 – Major Planning Conference“ (CC19 – MPC) je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, konferencija je okupila oko 100 sajber eksperata iz zemalja članica i partnera NATO-a, a posvećena je usaglašavanju scenarija i planova za izvođenje vježbe, koja će se održati krajem ove godine u Estoniji.

Direktorka Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu, Alma Ljuljanaj Jovićević je, otvarajući Konferenciju, kazala da je zajednička aktivnost na ovom planu ključ uspješne borbe protiv sigurnosnih izazova.

“Vježba Cyber koalicije predstavlja dobru priliku za obuku i testiranje naših sajber branitelja a, što je još važnije, za izgradnju uzajamnog povjerenja i razmjene informacija sa krajnjim ciljem da se zaštiti sajber prostor i podrže operacije saveznika u tom pogledu”, kazala je Ljuljanaj Jovićević.

Ona je podsjetila da se Crna Gora pridružila Cyber koaliciji prošle godine u svojstvu posmatrača, ali da će od ove godine aktivno učestvovati u ovoj vježbi, ne samo kao posmatrač.

Izvršni direktor Cyber koalicije, Robert Bakls /Robert Buckles/ pozdravio je učesnike Konferencije u ime NATO Komande za transformacije /NATO Allied Command Transformation, ACT/.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva, posebno zahvalio na tome što se Konferencija održava u Crnoj Gori, najmlađoj članici NATO, i to upravo na Dan njene nezavisnosti.

”Naš Savez su suočava sa velikim izazovima u domenu sajber napada, kojima se ne možemo suprotstaviti pojedinačno. Moramo usavršiti vježbe koje mogu testirati naše kapacitete za nacionalne odgovore, za zaštitu naše mreže unutar naših područja, integrišući se sa ostalima”, kazao je Bakls.

Učesnike konferencije je pozdravila i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, AlisonKemp.

Iz Ministarstva su kazali da je Cilj CC19 da poboljša koordinaciju i saradnju između NATO i saveznica, ojača sposobnost zaštite sajber prostora Alijanse i da sprovede vojne operacije u sajber domenu.

Vježba će takođe testirati NATO i nacionalne procedure o razmjeni informacija, situacionoj svjesnosti u sajber prostoru i donošenju odluka.

„Učešće u procesu organizacije i izvođenja najveće NATO vježbe u domenu sajbera, predstavlja veliki benefit, jer će Crna Gora moći da testira i uvježbava sajber odbranu, kao i da ojača međusobno povjerenje u zajedničkom djelovanju i razmjeni informacija“, kaže se u saopštenju.

Related Posts