Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Američki vojnik ubijen u Avganistanu

Američki vojnik ubijen je u današnjoj akciji na sjeveru Avganistana, saopštila je američka vojska, a odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Prema politici američkog ministarstva odbrane, ime ubijenog vojnika neće se objaviti prva 24 sata u kojem će roku o njegovoj smrti obavijestiti najbližu rodbinu.

Američke i avganistanske snage pogođene su improvizovanom eksplozivnom napravom u okrugu Čardara u sjevernoj provinciji Kunduz dok su se spremali sprovesti napad, saopštio je portparol talibana.

“Naši borci ubili su pripadnika američkih snaga i ranili avganistanskog komandosa”, rekao je portparol u tekstualnoj poruci koja je uključivala fotografije krvavog ruksaka i iskaznice američkog vojnika, prenosi Reuters.

U ovoj godini u Avganistanu je poginulo 20 američkih vojnika

Od početka ove godine u Avganistanu je poginulo 20 američkih vojnika u sukobima.

Trenutno je u Avganistanu raspoređeno oko 12.000 američkih vojnika.

Napad je uslijedio nakon što su američki i talibanski pregovarači pauzirali pregovore zbog još jednog napada talibana na američku vojnu bazu Bagram u kojemu su ubijena dva civila, a više od 70 ih je ranjeno.

Prošle sedmice je američki posebni izaslanik za Avganistan Zalmaj Halilzad rekao da se pregovori SAD-a i talibana približavaju “važnoj fazi” mirovnog procesa u Avganistanu.

Pregovori su ponovno otvoreni ranije ovog mjeseca nakon što ih je američki predsjednik Donald Tramp u septembru zaustavio. Kao razlog je naveo ubistvo američkog vojnika.

Related Posts