Lična bezbjednost Oružje

Taurus PT 1911 – Brazilski vojni pištolj

Taurus PT 1911 ili poznatiji kao plavi čelik je brazilski vojni pištolj koji su Brazilci usvojili kao svoju varijantu najpopularnijeg službenog pištolja, kao i poput Amerikanaca koji su takođe to uradili sa pištoljem M-1911, u kalibru .45 ACP, čija proizvodnja do danas nije prestala. Sa takvim iskustvom u proizvodnji ovog modela, ne iznenađuje, da su prvo američkom, a zatim i svetskom tržištu, 2005. ponudili prilično ozbiljnu i lijepo dotjeranu verziju, proizvedenu u fabrici “Forjas Taurus” iz grada Porto Alegra, nazvanu Taurus PT-1911.

Zašto Taurus 1911?

Odgovor na ovo pitanje je sasvim jednostavan. „Taurus“, na svom novom modelu PT-1911, za manje para nudi više, ali da li je u praksi zaista tako, trebalo je utvrditi. S obzirom da model M-1911 u kalibru .45 ACP na tržištu opstaje, već više od sto godina, a do danas je proizvedeno nebrojeno mnogo varijanti, na desetine različitih proizvođača širom svijeta.

Otvor za izbacivanje čaura je proširen, što povećava pouzdanost u radu. Klasični unutrašnji izvlakač, koji je svoju pouzdanost potvrdio, kroz blizu sto godina službe, dodatno je ojačan i modifikovan. Navlaka je niska i zaobljena, a jedna od rijetkih mana modela, je što nema uzdužnu šrafiranu površinu na vrhu, za smanjivanje refleksije.

Istorija pištolja Taurus

Taurus je proizveo svoj prvi revolver, model 38101SO, 1941. godine. Počevši od 1968, izvezao je revolvere na američko tržište kroz niz uvoznika.

  1. godine, korporacija Bangor Punta, tada matična kompanija Smith & Vesson, kupila je 54 posto Forjas Taurus, dopuštajući dva proizvođača vatrenog oružja da lako razmjenjuju informacije o dizajnu i proizvodnji. Godine 1977. Taurus je kupljen od Bangor Punte od strane sadašnjih vlasnika, a veze sa Smith & Vessonom su prekinute.
  2. godine, nakon što je italijanski proizvođač oružja Beretta završio svoje ugovore za proizvodnju vatrenog oružja za brazilsku vojsku, Bik je kupio Berettin proizvodni pogon u Sao Paolu zajedno s alatima, tehničkim crtežima i radnom snagom potrebnom za proizvodnju nekoliko različitih dizajna pištolja.

U cilju efikasnije upotrebe američkog tržišta, kompanija je 1984. godine osnovala podružnicu. Taurus International Manufacturing Incorporated, poznatu i kao Taurus USA.

Godine 1997. Forjas Taurus je kupio prava i opremu za proizvodnju revolvera marke Rossi. Trenutno proizvode tri .38 specijalna modela i četiri .357 Magnum modela pod imenom Rossi, proizvedeni u Sao Leopoldu, Brazil.

Preged modela Taurus

Taurus je prvobitno bio poznat po proizvodnji revolvera sličnih po dizajnu onima koje nudi Smith & Vesson.

Kompanija se udaljila od ovog područja nudeći veće uokvirene modele. Kao što su Raging Bull (.454 Casull) i Raging Hornet (.22 Hornet) revolvera, kao i Judge 5-shot revolver (.410  i .45 Colt).

Jedan od najuspješnijih poluautomatskih pištolja Taurusa bio je njegov PT92, model sličan Beretinoj liniji modela 92, ali sa dodatkom bezbjednosne sigurnosti okvira, a ne Berettinom kliznom montiranom sigurnošću.

Najnoviji dodatak pištolju Taurus je kopija Colt 1911 .45 ACP pištolja, PT1911.

Taurus je veoma brz, tačan i apsolutno pouzdan. Uvođenje metaka je lako, bez obzira na tip zrna, izbacivanje čaura čisto i ujednačeno, a zamjena okvira laka i brza.

Related Posts