Izdvojeno Svijet Terorizam i antiterorizam

SOHC: Sirijska vojska ponovo osvojila Saraqeb

Vladine snage, uz rusku podršku, vratile su kontrolu nad gradom koji su pobunjenici osvojili prije četiri dana.

Saraqeb je smješten na autoputu koji povezuje Damask i sjevernu pokrajinu HalepReuters

Sirijske vladine snage uspjele su ponovo zauzeti strateški važan grad u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, četiri dana nakon što su ga osvojili pobunjenici koje podržava Turska, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Ova organizacija, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da su sirijske vladine snage, uz podršku ruskih borbenih aviona, uspjele preuzeti punu kontrolu nad Saraqebom, nakon što su ga pobunjenici bili ponovo zauzeli u četvrtak, prenijela je Hina.

Saraqeb je ključan za vladine snage i za pobunjenike, jer je smješten na autoputu koji povezuje Damask i sjevernu pokrajinu Halep.

To je drugi najveći grad, nakon Maret al-Numan, u Idlibu, posljednjeg uporišta sirijske opozicije.

Sirijske vladine snage i njihove savezničke milicije preuzele su kontrolu nad Saraqebom ranije prošlog mjeseca, u sklopu velike vojne kampanje u regiji.

U nedjelju je turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da je Ankara pokrenula novu vojnu operaciju pod nazivom “Operacija proljetni štit” protiv snaga sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada, nakon što su u četvrtak u sirijskom napadu u Idlibu ubijena najmanje 34 turska vojnika.

Izbijanje nasilja izazvalo je strah od nove evropske migracijske krize, nakon što je Ankara saopćila da će njene granice biti otvorene za one koji hoće u Evropu u svjetlu prošlosedmičnih žrtava.

Hiljade migranata od tada su požurile prema turskim granicama s Grčkom i Bugarskom.

Related Posts