Region Vijesti

PREDSJEDAVAJUĆI VOJNOG ODBORA NATO: SIGURNOST BIH KLJUČNA ZA ZAPADNI BALKAN ALI I EVROPU

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, izjavio je u utorak kako je sigurnost Bosne i Hercegovine ključna za stabilnost Zapadnog Balkana, ali i ostatka Evrope, pa će Alijansa nastaviti djelovati kako bi se mir na tom dijelu Starog kontinenta očuvao.

Bauer se, tokom službene posjete Bosni i Hercegovini, u Sarajevu sastao s najvišim vojnim i političkim zvaničnicima ove zemlje.

Nakon razgovora s čelnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, novinarima je kazao kako je stigao u kritičnom razdoblju, u kojem su na ispitu stabilnost i demokratski poredak u cijeloj Evropi.

“Rat [ruskog predsjednika Vladimira] Putina u Ukrajini je pokušaj uništavanja vladavina prava vladavinom sile”, kazao je admiral.

Upozorio je kako je taj konflikt više od rata u samoj Ukrajini, jer predstavlja pokušaj rušenja sistema uspostavljenog na zakonima i pravu zemalja da same odlučuju o svojoj sudbini, prenosi Hina.

Istakao je kako slobodne demokratske nacije sada moraju zaštititi svoja prava.

Novi paket pomoći BiH u odbrani

Bauer je ocijenio kako rat u Ukrajini ima globalne posljedice, uključujući Zapadni Balkan, pa tako i Bosnu i Hercegovinu, te je stoga na samitu NATO-a u Madridu dogovoren paket podrške zemljama koje su zbog aspiracija za priključenje Alijansi direktno izložene mogućim ruskim prijetnjama.

Za novi paket pomoći Bosni i Hrecegovini u odbrani pojasnio je kako on ima za cilj pomoći izgradnji odbrambenih kapaciteta i sprovedu planova za modernizaciju.

Prisutnost NATO-a u Sarajevu i podršku vojnoj operaciji Evropske unije Althea opisao je dokazima predanosti očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Komentirišući mogućnost da Rusija najesen, kada ističe sadašnji mandat Eufora, u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih naroda uskrati saglasnost za njegovo produženje, Bauer je kazao kako vjeruje da je svima u interesu zagaranovati sigurnost Bosne i Hercegovine, no ne bude li toga, postoje i opcije u slučaju ruskog veta.

Pojasnio je kako će se u takvom slučaju s vlastima Bosne i Hercegovine pregovarati o novom mandatu očuvanja mira koji bi uključio NATO.

“Mnogo je diskusija i razmatraju se moguće opcije”, rekao je Bauer, ne pojašnjavajući pojedinosti tih rasprava.

Oprezno je komentarisao prijetnje koje je u odnosu na Bosnu i Hercegovinu ranije iznosio ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov postane li članicom NATO-a.

Bauer kaže kako je to za sada “samo retorika, a ne odluke ruske vlade”.

Mašović: BiH pripada NATO porodici

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general Senad Mašović, kazao je kako je zadovoljan činjenicom da je NATO prisutan u njegovoj zemlji te da je saradnja s Alijansom na visokom nivou.

“Bosna i Hercegovina pripada NATO porodici”, rekao je on, podsjećajući kako je na samitu Alijanse u Madridu Zapadni Balkan proglašen područjem od strateškog interesa za NATO.

Kazao je kako smo svjedoci narušenog sigurnosnog stanja u svijetu usljed brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, što dovodi do velikih poremećaja, a ima implikacije i na Bosnu i Hercegovinu.

Ali, to neće zaustaviti njen napredak na putu ka članstvu u NATO-u, jer je riječ o ranije donesenim političkim odlukama koje ne mogu zaustaviti opstrukcije iz bh. entiteta Republika Srpska, istakao je.

Mašović vjeruje da će svi u Bosni i Hercegovini shvatiti koliko je važno izgraditi jake oružane snage i za to koristiti podršku NATO-a.

Related Posts