Svijet Vijesti

PREMINUO POSLJEDNJI ŠEF KGB-A: RASFORMIRAO SVEMOĆNU RUSKU AGENCIJU

U 85. godini života preminuo je poznati sovjetski i ruski političar Vadim Viktorovič Bakatin, posljednji vršilac dužnosti predsjednika KGB-a i poznati sovjetski i ruski politički i društveni aktivista.

Ostaće upamćen po tome što je za vrijeme njegovog obavljanja funkcije reformisan nekada svemoćni resor, nakon čega je Komitet državne bezbjednosti podijeljen na nekoliko nezavisnih specijalnih službi, piše RG.

Bakatin je karijeru započeo u Kuzbasu, kao sekretar Kemerovskog gradskog komiteta i regionalnog komiteta KPSS. Nekoliko godina kasnije, primijetio ga je šef Odjeljenja za organizacioni i partijski rad Centralnog komiteta KPSS, budućeg člana Politbiroa Jegora Ligačeva, nakon čega njegova karijera kreće uzlaznom putanjom.

Nakon što je diplomirao na Akademiji društvenih nauka pri Centralnom komitetu KPSS, dolazi na mjesto prvog sekretara Kirovskog oblasnog komiteta KPSS.

Postao je prvi regionalni lider KPSS u SSSR-u koji je preuzeo dužnost novog generalnog sekretara Centralnog komiteta KPSS Mihaila Gorbačova.

U oktobru 1988. Gorbačov je neočekivano ponudio Bakatinu da preuzme mjesto ministra unutrašnjih poslova SSSR-a. Odlikovan je vojnim činom general-potpukovnika i imenovan je za člana Predsjedničkog savjeta SSSR-a.

“Gorbačov je bio siguran da ja nikada neću krasti, a moje slabosti, moj provincijalizam su mu više išle u prilog”, rekao je svojevremeno Bakatin.

Kasnije je dobio zadatak da razmontira KGB. Upravljao je raspadom KGB-a na zasebne organizacije i kasnije se kandidovao za predsjednika Rusije kao nezavisni kandidat u junu 1991.

Vadim Bakatin će biti sahranjen u Moskvi na groblju Troekurovski.

Related Posts