Region Vijesti

NATO IZVODIO KOMPLEKSNU MULTINACIONALNU VJEŽBU NAD SLOVAČKOM

Saveznički lovci, bombarderi i avioni za podršku izveli su 22. avgusta veliku, složenu, multinacionalnu vežbu na istočnom krilu NATO-a.

“Učešće tako raznolikog i sposobnog niza savezničkih aviona pokazuje sposobnost Alijanse da reaguje na svaku prijetnju NATO nacijama širom euroatlantskog područja Saveznički avioni iz Slovačke, Francuske, SAD-a i Velike Britanije učestvovali su u multinacionalnoj vježbi za obuku interoperabilnosti članica Alijanse u složenom i zahtjevnom scenariju. Operacija dugog dometa, koju je predvodila Saveznička vazdušna komanda, izvedena je iznad Slovačke sa mnogim saveznicima koji su letjeli iz svojih matičnih baza”, saopštili su iz NATO. Formacija je, kako navode, uključivala lovce 4. i 5. generacije, uključujući F-22, Rafales, MiG-29 i Eurofighter Typhoons, uz B-52 bombardere koji podržavaju brojni avioni za punjenje gorivom.

“Formacija je djelovala protiv zajedničkih njemačko-holandskih, zračnih i raketnih baterija Patriot koji su trenutno raspoređeni u Slovačkoj kako bi zaštitili istočni bok NATO-a. Učesnici su imali koristi od osnovne zajedničke obuke uključujući korištenje sposobnosti preciznog udara, poboljšanje interoperabilnosti Alijanse i poboljšanje spremnosti”, navode iz NATO.

“Učešće tako raznolikog i sposobnog niza savezničkih aviona pokazuje sposobnost Alijanse da reaguje na svaku prijetnju NATO nacijama širom evroatlantskog područja”, rekao je maršal vazduhoplovstva Johnny Stringer, zamjenik komandanta Savezničke vazdušne komande. Kako je dodao, savezničke vazdušne snage djeluju slobodno i brzo u području odgovornosti SACEUR-a i od ključne su važnosti za osiguranje slobode pristupa i održavanje kolektivne sigurnosti. “Ovakva obuka pokazuje domet, interoperabilnost i agilnost naših snaga koje nastavljaju da štite sve NATO nacije”, zaključio je.

Ovo je prva misija za bombardere USAF B-52 nakon njihovog dolaska u Evropu 18. avgusta na još jednu zakazanu rotaciju Operativne grupe za bombardere. Cilj ove složene multinacionalne misije bio je da pripremi NATO snage za djelovanje u spornom i sofisticiranom okruženju prijetnje.

“Ovo osigurava sposoban i kredibilan odgovor na potencijalnu agresiju, postavljenu u pozadini pojačanih tenzija nakon ruske invazije na Ukrajinu. Obuka je sprovedena u skladu sa međunarodnim zakonima i standardima i sprovedena u vazdušnom prostoru NATO-a”, poručuju iz Alijanse.

Related Posts