Svijet

KO JE ZAPRAVO ODGOVORAN ZA POGIBIJU PRIGOŽINA: TRI MOGUĆA SCENARIJA

Jevgenij Prigožin, bombastični vođa plaćeničkog odreda Vagner koji je predvodio neuspješnu pobunu protiv ruskog ministarstva odbrane ranije ovog ljeta, vjerovatno je poginuo u padu privatnog aviona u blizini Moskve u srijedu.

Bezbjednosni zvaničnici i stručnjaci za SSSR/Rusiju vjeruju da je za njegovu smrt najvjerovatnije odgovoran Vladimir Putin, piše Business Insider.

Nejasno je da li je Prigožin zaista i bio u srušenom avionu, iako se njegovo ime nalazi na spisku putnika. Ruski državni medij TASS kasnije je potvrdio da su Prigožin i njegov glavni pomoćnik Dmitrij Utkin među poginulima, pozivajući se na rusku agenciju za vazdušni saobraćaj.

Profili na društvenim mrežama bliski Vagneru potvrdili su da je Prigožin poginuo u padu aviona, okrivljujući za njegovu smrt “izdajnike Rusije.“ Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo situaciju.

Čak i nakon što se prašina slegne i stignu zvanične izjave, zbog raširenosti ruske propagande malo je vjerovatno da će javnost ikada dobiti kompletan uvid u pozadinu priče, prenosi N1 Zagreb.

Naravno da postoji šansa da se zaista radilo o avionskoj nesreći, ali poprilično je nategnuto povjerovati u objašnjenje da je odmetnuti ratni vođa koji je svom političkom zaštitniku zabio nož u leđa, poginuo u nezgodi.

Insider donosi nekoliko mogućih objašnjenja o tome što se dogodilo Prigožinu, na osnovu trenutno dostupnih informacija.

Prvi scenario: Putin je naredio Prigožinovu smrt

Atentat pod naredbom Vladimira Putina najbolje je objašnjenje za katastrofalni pad aviona, kaže Sajmon Majls, profesor na univerzitetu Djuk i stručnjak za sovjetsku istoriju i odnose SAD i SSSR-a.

Putin je poznat po tome da ne oprašta, a imao je mnogo razloga da priželjkuje Prigožinovu smrt nakon što je vođa plaćenika pokrenuo pobunu protiv ruskog ministarstva odbrane u junu. Pobuna nije potrajala, ali ipak je ona bila najveća prijetnja Putinovom režimu u posljednje dvije decenije.

“Ne iznenađuje da je Putin želio osvetu”, objašnjava Robert Ingliš, profesor na univerzitetu u Južnoj Kaliforniji koji proučava Rusiju, Sovjetski savez i istočnu Evropu. “Mi koji analiziramo Putina to smo i očekivali, i danas se dogodilo – tačno dva mjeseca od pobune Vagnera.”

U mjesecima nakon propale pobune, međunarodni zvaničnici i stručnjaci uglas su predviđali da će Prigožin umrijeti. Direktor CIA Bil Berns prošlog mjeseca je izjavio da su Prigožinu dani odbrojani.

“Putin je neko ko vjeruje da se osveta servira hladna“, rekao je tada Berns. “Po mom iskustvu, Putin je glavni zagovornik osvete i bio bih zaista iznenađen kada bi Prigožin izbjegao dalje posljedice za ono što je učinio.”

Nakon pobune se činilo da su Putin i Prigožin postigli, doduše poprilično nezgodno, primirje. Prigožin je navodno protjeran u Bjelorusiju, a izgledalo je kao da poprilično vremena provodi u Sankt Peterburgu i Moskvi, a moguće je da je čak odletio u Afriku kako bi tamo posjetio svoje trupe, kaže Majls.

Ubrzo nakon objave vijesti o izgnanstvu, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko počeo je da tvrdi da je upravo on zaslužan za to što Putin nije “riješio” Prigožina odmah nakon ustanka, izvijestio je Rojters, što može sugerisati da je Putin mjesecima želio krv.

Nakon pada aviona na društvenim mrežama počeo je da kruži jedan Putinov intervju u kojem se jasno prikazuje koliko ruski predsjednik ne podnosi nedostatak odanosti poput Prigožinove pobune, koju je Putin eksplicitno nazvao “izdajom.”

“Znate li da praštate” upitao je novinar Putina u videu.

“Da, ali ne sve“, odgovorio je predsjednik.

“Šta se ne može oprostiti?”

“Izdaja”, odgovorio je Putin bez oklijevanja.

Ruski predsjednik ima mnogo iskustva u postizanju da njegovi neprijatelji “nestanu.” Najmanje 14 pojedinaca povezanih s Putinovom vladom živote su izgubili u nasilnim ili misterioznim okolnostima u dvadesetak godina njegove vlasti.

Komentirišući vijest o padu aviona, američki predsjednik Džo Bajden sugerisao je da bi upravo Putin mogao da bude odgovoran za pad.

“Ja lično bih pazio kako dolazim“, rekao je. “Nema mnogo toga što se događa u Rusiji bez Putinovog odobrenja.”

Bivši šef britanske službe MI6, ser Džon Sojers, složio se s Bajdenom, rekavši u intervjuu: “Nikada ne možete biti sigurni šta je istina u zemljama poput Rusije, ali svi znakovi upućuju na to da ga je Putin ubio – vratio je kontrolu.”

Čak i insajderi iz Kremlja kažu da ih nije iznenadila vijest o padu aviona. “Osjećali smo da neće dobro završiti nakon pobune“, rekao je jedan neimenovani izvor za nezavisni ruski medij Meduza. “Takve stvari se u Kremlju ne opraštaju.”

Drugi scenario: Neko drugi je naredio atentat na Prigožina

Prije tragične pobune, Prigožin je bio Putinov bliski saveznik. Prigovori plaćeničkog vođe bili su usmjereni isključivo protiv ruskog ministarstva odbrane, nikako samog predsjednika.

Nije “nezamislivo” da bi ljudi unutar vojske koji su trpeli Prigožinove uvrede mogli da preduzmu korake protiv vođe Vagnera bez Putinovog odobrenja, kaže Majls.

Britanski obavještajni izvori za BBC su rekli da je Prigožinov avion najvjerojatnije srušila ruska obavještajna agencija u želji da ojača pozicije ruskih vojnih čelnika: ministra odbrane Sergeja Šojgua i šefa generalštaba Valerija Gerasimova, koje je Prigožin vrlo javno kritikovao.

“Teško je u ovako ranoj fazi objasniti ono što smo vidjeli ikako drugačije osim da su neki državni resursi iskorišćeni da sruše taj avion“, kaže Majls. Nejasno je šta je tačno bio uzrok pada aviona, iako su neki profili na društvenim mrežama, bliski Vagneru, sugerisali da je avion oboren.

Vojska je ta koja ima pristup resursima koji to mogu da učine, rekao je Majls, dodajući da takvu naredbu nije morao da izda neko visoko u hijerarhijskoj strukturi ruske vojske.

Ova mogućnost takođe objašnjava kako je Prigožin mogao da uživa u dva mjeseca slobode nakon propale pobune, kaže.

Zašto Prigožinu dopustiti da živi i hvali se svojom navodnom nepobjedivošću ako postoje jasni planovi u vrhu države da se ubije, pita Majls. Trenutni udar na Prigožina poslao bi jasniju poruku i ilustrovao kakve posljedice čekaju izdajnike.

“Trčkarao je okolo bez prepreka sve vrijeme”, kaže Majls za Prigožina. Moguće je da su članovi vojske to smatrali neprihvatljivim, pogotovo zato jer su u njegovoj pobuni i poginuli neki pripadnici ruskih oružanih snaga, i da su odlučili da “uzmu stvari u svoje ruke.”

Mnogo je jakih dokaza koji ukazuju na disfunkcionalnost unutar ruske vlade. Rusija je ove nedjelje otpustila generala Sergeja Surovikina, nekoliko nedjelja nakon što je Njujork tajms objavio da je Surovikin unaprijed znao šta planira Prigožin. Zbog toga se postavlja pitanje je li plaćenički vođa imao pomoć iznutra.

Ipak, Ingliš odbija ideju da bi neko u Putinovoj vojsci išta preduzimao bez eksplicitne dozvole predsjednika. On navodi drugog potencijalnog krivca.

“Ko bi još mogao da želi da vidi Prigožina mrtvog, a ima sposobnosti da to izvede? Ukrajinci, naravno“, kaže on.

I Ingliš i Majls naglašavaju koliko je pad aviona bio “nepotrebno dramatičan” i “agresivno javan”, što je velika razlika u odnosu na misteriozne smrti drugih Putinovih neprijatelja koji su bili otrovani ili su “padali kroz prozor.”

Govoreći o mogućoj ulozi Ukrajine u incidentu, Ingliš kaže: “Ako je to istina, bio je to genijalan potez. Dramatično ubijete ubicu Ukrajinaca. Izvedete još jedan fantastičan napad na ruskoj teritoriji. Ponizite Putina. I sve to uoči ukrajinskog Dana nezavisnosti.”

Treći scenario: Prigožin nije mrtav

Mogućnost koja najviše podsjeća na teoriju zavjere jeste da Prigožin zapravo uopšte nije mrtav. Koliko god to suludo zvučalo, ta mogućnost ne može se isključiti uzevši u obzir koliko vođa Vagnera voli prerušavanje i dvojnike, ali i sve samo nevjerodostojne ruske medije.

Metju Šmit, profesor nacionalne bezbjednosti i međunarodnih odnosa na univerzitetu Nju Hejven za Insider kaže da je “mudro biti skeptičan” što se tiče informacija ruske vlade, “budući da je ruska politika nemoguće komplikovana.”

“Poznajem neke ljude koji ozbiljno tvrde da to možda nije bio pravi Prigožin“, kaže Šmit.

U ranim satima nakon pada aviona, na društvenim mrežama su se proširile teorije da je Prigožin nekako lažirao sopstvenu smrt, možda šaljući dvojnika u avion.

Čak i zvaničnici iz Kremlja gaje sumnje. Neki od njih za ruski medij Meduza kažu da čekaju dodatne informacije prije nego što otpišu tu teoriju, opisujući Prigožina kao “varalicu” i “trola.”

Zvaničnik iz Pentagona je za Njujork Tajms je u julu izjavio da je Prigožin u prošlosti često koristio dvojnike, a Telegram kanali bliski Kremlju nakon propale pobune su objavljivali fotografije bizarno prerušenog Prigožina.

Ipak, izgledi za to da je Prigožin uspio da izbegne smrt smanjuju se kako odmiče vrijeme od pada aviona. Pristižu nove informacije i javnost se polako, ali sigurno, okreće najvjerovatnijem krivcu: Putinu.

Related Posts