Svijet

RASISTIČKO UBISTVO NA FLORIDI: BIJELAC UBIO TROJE CRNACA U DŽEKSONVILU

Bijelac sa maskom na licu pucao je iz vatrenog oružja ukrašenog svastikom na troje crnaca u Džeksonvilu na Floridi. Napad je okarakterisan kao rasistički, a ubica identifikovan kao 21-godišnji Rajan Palmeter je izvršio samoubistvo, piše Glas Amerike.

Pucnjava se dogodila u subotu u crnačkom kvartu Džeksonvila, ispred prodavnice “Sve za dolar”. U blizini se nalazi i univerzitet Evard Voters. Obezbjeđenje univerziteta je spazilo Palmetera u dvorištu i naredilo mu da napusti kampus jer je odbio da se identifikuje. Potom je viđen kako navlači pancir i odlazi automobilom.

Ko je napadač?

Rajan Palmeter, star 21 godinu, živio je sa roditeljima u obližnjem okrugu Klej.

Lokalni šerif T. K. Voters rekao je da je poznat policiji iz incidenta nasilja u porodici 2016. godine, ali da nije hapšen. Ali, naredne godine je, protiv svoje volje, stavljen na psihijatrijsko posmatranje 72 sata.

Palmeter je koristio dva komada oružja – pištolj Glok i poluautomatsku pušku AR-15 koje je kupio legalno ove godine.

Prema riječima šerifa Votersa, Palmeter nije imao krivični dosije.

Ko su žrtve?

Anđela Mišel Kar, stara 52 godine, ubijena je u u svom automobilu. Zaposleni u prodavnici Ej Džej Lager, star 19 godina, ubijen je dok je pokušavao da pobjegne. Kupac Džerard Galion, star 29 godina, ubijen je dok je ulazio u radnju. Nije bilo ranjenih.

Šta je bio motiv?

Vlasti kažu da je motiv rasizam. Tokom napada, Palmeter je poslao poruku svom ocu rekavši da ode u njegovu sobu pogleda kompjuter. Na računaru je otac našao poruku pred samoubistvo, testament i rasističke objave.

Porodica je obavijestila policiju, ali je pucnjava tada već počela, rekao je šerif.

Najmanje jedan komad oružja imao je na sebi svastiku, a šerif je rekao da je Palmeter jasno stavio do znanja u svojim porukama da je mrzio crnce.

Kakve su reakcije?

Predsjednik SAD Džo Bajden je u saopštenju podvukao da se ubistvo dogodilo na dan kada je Amerika obilježavala 60. godišnjicu Marša na Vašington i čuvenog govora Martina Lutera Kinga “Imam san”.

“Ne smijemo dozvoliti da živimo u zemli gdje se crnačke porodice koje idu u prodavnicu ili studenti na fakultet plaše da će biti ubijeni zbog boje kože”, istakao je on.

Sekretarijat za pravosuđe istražuje pucnjavu kao zločin iz mržnje i rasno motivisani nasilni ekstremizam, saopštio je sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Guverner Floride Ron Desantis je poručio da se “napadač kukavički ubio, umjesto da se suoči sa posljedicama svojih nedjela”.

Related Posts