Bezbjednost Izdvojeno Lična bezbjednost

Zukorlić: Policija me čuva zbog prijetnji Islamske države

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja i bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da već skoro godinu dana ima policijsko obezbjeđenje koje mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dodijelilo zbog prijetnji organizacije Islamska država Iraka i Levanta IDIL.

Zukorlić kaže da su mu prijeteće poruke upućene preko društvenih mreža jednog od portala bliskih IDIL-u i da su nadležni nakon višenedjeljnih bezbjednosnih provjera ocijenili da se radi o ozbiljnim prijetnjama.

“U jednoj od tih poruka oni tvrde da me treba likvidirati zato što sam ulaskom u Narodnu skupštinu, kako kažu, priznao nevjernički sistem države Srbije. Veoma je neprijatno kada vam bilo ko prijeti, a pogotovo jedna globalna teroristička organizacija. Što se mene lično tiče, ja sam vaspitan da se nikoga osim Boga ne bojim. Svjestan sam da je uloga koju imam u sandžačkom društvu i šire, posebno među muslimanima i Bošnjacima, i sve ono što sam činio u posljednjih 25 godina, mnogima postalo smetnja za razne negativne projekte”, rekao je Zukorlić za RSE.

On naglašava da nije prvi musliman u parlamentu Srbije i državnom sistemu i smatra da su prijetnje vezane za njegovo dosadašnje političko i vjersko djelovanje.

“Mislim da su moja tumačenja o islamu kao vjeri umjerenosti i ravnoteže, vjeri iz koje se ne može regrutovati nasilje, zapravo smetnja. Vjerujem da su im vaspitno-obrazovne institucije koje su u Sandžaku nastale pod mojim rukovodstvom, od vrtića do univerziteta, postale barijera za regrutovanje mladih ljudi. Smeta im moje razvijanje barjaka dijaloga i pomirenja jer očekuju da će normalizacijom odnosa Bošnjaka i Srbije u Srbiji, kao i u cjelosti Bošnjaka i srpskog naroda, biti smanjen konfliktni potencijal koji im je potreban za ragrutovanje mladih u ekstremne svrhe”, naveo je Zukorlić.

Napominje da se ekstremizam i nasilni radikalizmi ne mogu liječiti posljedično, već je najvažnija prevencija.

“Ono što je ovdje opasnost jesu posljedice razbijanja islamske zajednice koje se događa od 2008. godine, kada se gubi kontrola nad vaspitno-obrazovnim programima među muslimanskom djecom i omladinom na prostoru Sandžaka i Srbije uopšte. Do tada smo imali vertikalnu kontrolu preko jedinstvenih institucija i u svakom trenutku znali šta se uči, po kojim udžbenicima i po kojim programima. Na toj destrukciji jedinstva Islamske zajednice nastale su brojne organizacije, od kojih su neke registrovane kao nevladine organizacije, a druge ne. Tako je nastalo puno nekih punktova, podruma, prostorija, dućana, u kojima se vrše neke edukacije, a možda i regrutacije. To je potencijalna opasnost”, kaže Zukorlić.

Lider Stranke pravde i pomirenja smatra da bi država trebalo da otkloni posljedice razbijanja Islamske zajednice.

“Da se Islamskoj zajednici, u skladu sa zakonom i ustavom, omogući da povrati jedinstveni uticaj i kontrolu nad svim segmentima organizacija Islamske zajednice, kako bismo imali titulara odgovornosti. Sada ga nemamo i to je glavna opasnost. Ako analizirate brojke ljudi koji su otišli na strana ratišta, u Sandžaku je taj broj najniži, zahvaljujući 25 godina dugom delovanju Islamske zaajednice kroz obrazovni sistem. Međutim, sada imamo destrukciju koja može proizvesti otrovne pojave u narednih deset ili više godina”, zaključio je Zukorlić.

Kada se radi o prijetnjama koje su mu upućene, Muamer Zukorlić kaže da pretpostavlja da je to proslijeđeno tužilaštvu i očekuje da će nadležni organi preduzeti sve što je potrebno.

Related Posts