Bezbjednost Izdvojeno

Da bi čuvao Trampa moraš biti supervozač

Predsjednik SAD je verovatno najbolje obezbeđen lider na svetu. Čuvaju ga pripadnici specijalne službe u okviru Sekretarijata za unutaršnju bezbjednost, a agenti moraju da prođu teške obuke.

Obezbeđivanje američkog predsjednika podrazumijeva mnogo više od spremnosti da reagujete u slučaju da neko počne da puca. Američkog predsjednika obezbjeđuju pripadnici Tajne službe. Centar za obuku smješten je u Merilendu.

„Potrebno je da što prije izvedete osobu koju obezbjeđujete iz zone opasne po život i što brže je prebacite na bezbjednu lokaciju“, kaže asistent specijalnog agenta Tajne službe Tomas Murak.

Svih hiljadu agenata Tajne službe mora da prođe petodnevni kurs vožnje za specijalne agente, na traci dugoj 550 metara. Ali ni tada nisu potpuno spremni da sjednu za volan predsjedničke limuzine, poznate kao Kadilak 1 ili „zvjer“. Za blindirani auto težak devet tona, potrebna je posebna obuka.

Specijalni kurs za vožnju motora teže je proći nego kurs za vožnju limuzine. Motori obično voze pored automobila kada je vreme lijepo.

„Teško je voziti, jer motor ima oko 400 kilograma i dva točka i na njemu morate da radite stvari koje vam je teško i da zamislite“, objasnio je Lojd Jamas, agent Tajne službe.

Ali to nisu jedini dvotočkaši koje agenti Tajne službe treba da znaju da voze. Moraju savladati i specijalne tehnike za upravljanje terenskim vozilima, pa čak i malim kolima za golf na baterije. A tu je i predsjednički autobus “Ground Force One”.

Budući da su ivičnjaci različiti u svakoj zemlji, agenti Tajne službe se obučavaju na ulicama u kojima je put sastavljen iz dva dijela, kako bi savladali vožnju preko različitih ivičnjaka.

Formalna obuka agenata Tajne službe počela je sedamdesetih godina prošlog vijeka i morala je da ide u korak sa razvojem vozila.

„Nekada smo podučavali takozvano granično kočenje. Ako vaš auto nije imao kočnice koje sprečavaju blokadu, morali ste da znate da blokirate točkove“, objasnio je asistent specijalnog agenta tajne službe, Tomas Murak.

Kako su vozila postajala stabilnija, tako je iz treninga agenata Tajne službe izbačen dio o kontroli stabilnosti. Napredovala je i tehnologija izrade guma, koje danas mnogo bolje idu po klizavim površinama.

Obuka agenata Tajne službe ima i svoj teorijski dio. Tu su i simulacije događaja poput inauguracije, kada se predsjednička limuzina kreće mnogo sporije nego što je uobičajeno, što povećava i bezbjednosni rizik.

Tajna služba ne obezbjeđuje samo američkog predsjednika i potpredsjednika, članove njihovih porodica, bivše predsjednike i prve dame već i strane lidere koji dolaze u Ameriku, kao i predsjedničke kandidate.

Related Posts