Bezbjednost Izdvojeno Oružje Svijet

Rusija za spasavanje sporazuma o nuklearnom oružju

Rusija je spremna da radi na spasavanju sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa, iz kojeg SAD prijete da će se povući, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Mi smo uvijek spremni da radimo na spasavanju sporazuma”, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare, pozivajući evropske zemlje da podrže Moskvu u tim pregovorima.

Šef ruske diplomatije je izrazio nadu da će evropske zemlje pokušati da utiču na Vašington da zauzme odgovorniji stav.

Diplomate iz Rusije i SAD-a juče su u Ženevi razgovarali o tom sporazumu.

Pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, koji je predvodio delegaciju Rusije, izjavio je poslije sastanka da će SAD “u potpunosti” biti odgovorne za raskid sporazuma.

Andrea Tompson, zvaničnica Stejt departmenta zadužena za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbjednosti, rekla je da je “sastanak bio razočaravajući jer je jasno da Rusija nastavlja flagrantno kršenje sporazuma”.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je u oktobru da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su prije 30 godina potpisali Vašington i Moskva. Tramp je optužio Rusiju da je prekršila taj sporazum, što je Moskva demantovala. SAD su u decembru uputile ultimatum Rusiji, dajući toj zemlji rok od 60 dana da poštuje sporazum.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz vremena Hladnog rata, zabranjuje čitavu klasu oružja – krstareće rakete dometa 500 do 5.500 kilometara. Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Related Posts