Bezbjednost Izdvojeno

Austrijska vojska više ne može da štiti stanovništvo

Ministar odbrane Austrije Tomas Štarlinger upozorio je da vojska više nije u stanju da štiti građane, samo par nedjelja nakon što je izazvao žestoke reakcije javnosti predlogom da se, zbog nedostatka sredstava, ukine prikaz Vojske Austrije na Dan državnosti 26. oktobra.

Ministar u ekspertskoj vladi ukazao je da vojska već sada ne može da se odbrani od sajber napada, kao i da više nije moguća dalekosežna zaštita kritične infrastrukture.

On procjenjuje i da vojska za godinu i po više neće biti u stanju da plaća račune.

Štralinger je objasnio da vojska može da štiti možda još samo jedno od 256 kritičnih objekata.

Kada je riječ o sajbernapadima, vojska već sada nema nikakvu zaštitu, a u slučaju namjerno izazvanog prekida snabdijevanja strujom i kasarne će biti u mraku, budući da više nisu odvojene od civilnog snabdijevanja.

Pošto vojska nema ni svoje benzinske pumpe bila bi, kako upozorava, potpuno paralisana.

Što se vazdušne odbrane tiče, u intervjuu bečkom “Prese”, on je rekao neko ko želi ilegalno da preleti Austriju samo treba da čeka da padne noć, jer zna da tada nema skoro nikakvog nadzora vazdušnog prostora.

Štarlinger ističe da se mora donijeti politička odluka u kojoj mjeri Austrija želi da šiti vazdušni prostor.

Takođe, predlaže povratak na stari sistem služenja vojnog roka.

Štarlinger će 10. septembra u izvještaju “Naša armija 2030” predložiti da se vojna obaveza ponovo podigne na osam mjeseci, pošto je trenutno šest mjeseci obuke, bez kasnijih vježbi.

 

 

Related Posts