Izdvojeno Zaštita na internetu

Hakeri ukrali podatke više od 260 miliona Facebook korisnika

Stručnjaci za bezbjednost otkrili su bazu podataka s više od 267 miliona podataka, većinom brojeva mobilnih telefona i korisničkih imena Fejsbukovih korisnika, koja je gotovo dvije sedmice bila objavljena na internetu bez ikakve zaštite.

Kako navodi ThereatPost, vjeruje se kako je objavljena baza pripadala hakerima, a ne Fejsbuku, te je ubrzo uklonjena.

Baza podataka koja je tako velika, vjerovatno je korištena za phishing ili slanje spama, pogotovo putem SMS-a, upozoravaju stručnjaci.

Još nije u potpunosti jasno kako je baza nastala ni ko je njome upravljao.

Nagađa se da su podaci ukradeni kroz Fejsbukov API za developere (alat koji programeri koriste kako bi razvijali različite aplikacije), prije no što je Fejsbuk ograničio pristup telefonskim brojevima prošle godine.

Druga je mogućnosti, možda i opasnija, da postoji sigurnosni propust u API-ju koji omogućava hakerima pristup korisničkim podacima i nakon što je taj pristup ograničen 2018.

Dok se ne otkrije kako je baza nastala i ko sve ima te podatke u rukama, stručnjaci pozivaju na dodatan oprez.

Ako dobijete sumnjivu SMS poruku, čak i ako pošiljalac zna vaše ime i osnovne informacije, budite posebno oprezni, upozoravaju stručnjaci.

Zanimljivo, baš kad je objavljeno da je na internetu otkrivena baza podataka Fejsbukovih korisnika, iz te društvene mreže objavili su kako više neće koristiti telefonske brojeve kako bi korisnicima preporučili potencijalne prijatelje.

Related Posts