Izdvojeno Svijet Vijesti

BAJDEN OBEĆAO ZELENSKOM NOVU VOJNU POMOĆ OD 800 MILIONA DOLARA: “NE MOŽEMO SAD STATI”

Predsjednik SAD Jozef Bajden nazvao je danas svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog kako bi ga izvijestio o kontinuiranoj podršci SAD-a njegovoj zemlji, saopštila je Bijela kuća koja dodaje da je Ukrajini obećana nova vojna pomoć u vrijednosti od 800 milona dolara.

Razgovarali su gotovo sat vremena

“Nova tranša pomoći sadržavaće vojnu opremu kakvu smo već isporučili Ukrajini, ali i nove kapacitete koji uključuju topničke sisteme i oklopna vozila”, precizirala je Bijela kuća koja je rekla da je dano i zeleno svjetlo za isporuku helikoptera.

Ukrajinski predsjednik na Twitteru je napisao kako su dvojica čelnika razgovarala o novom planu vojne, a potencijalno i ekonomske pomoći, ali i o ratnim zločinima počinjenima na ukrajinskoj teritoriji i sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji. Razgovor je trajao gotovo sat vremena.

Amerikanci tvrde da se radi o teškom naoružanju

Američki mediji pišu da je riječ o teškom naoružanju koje je SAD dosad odbijao isporučiti Ukrajini. Sjedinjene Države pružile su Ukrajini najveći dio međunarodne vojne pomoći koju je Kijev primio od jeseni, ukupno vrijedne 2.4 milijardi dolara.

Prema listi koju je prošle nedjelje objavila Bijela kuća, SAD je Ukrajini isporučio ili obećao 1.4 hiljade protivzračnih Stingera, pet hiljada protivtenkovskih Javelina, sedam hiljada komada protivtenkovskog oružja drugog modela, nekoliko stotina dronova kamikaza Switchblade, sedam hiljada jurišnih pušaka, 50 miliona metaka i drugog oružja, 45 hiljada kompleta neprobojnih prsluka i kaciga, protivtopovske i protivdronovske radare, laka oklopna vozila, sigurni komunikacijski sistem i protivminsku zaštitu, prenosi agencija France Presse.

Related Posts