Bezbjednost

KAKO POBOLJŠATI RAD SLUŽBENIKA OBEZBJEĐENJA U KONTROLNOJ SOBI

Vrijeme kada su službenici obezbjeđenja svoju smjenu provodili gledajući u samo nekoliko video kamera odavno je nestalo. Od operatera se danas traži da aktivno prate događaje iz stotina video kamera, dok istovremeno nadgledaju alarme drugih uređaja kao što su čitači vrata, paneli za otkrivanje ulaza, kontrole automatizacije zgrada i još mnogo toga…

Operateri koji rade u kritičnim okruženjima kao što su aerodromi, gradovi ili komunalne službe mogu biti upozoreni na hiljade događaja u minuti. To može uključivati vrata koja su slučajno bila otvorena, torbu koja je ostavljena na nekoliko minuta, kameru koja je ispala van mreže ili stvarni događaj koji zahtjeva njihovu hitnu pažnju.

Svaki dan, ovi operateri moraju ostati na vrhu svakog događaja, dešifrovati koji su prioriteti u odnosu na lažne alarme, i znati kako se nositi sa svakom situacijom u skladu sa standardima usklađenosti ili politikama kompanije. Ljudski je nemoguće aktivno pratiti sve te događaje i preduzimati neophodne akcije bez preopterećenja i stresa.

Angažovanje nove generacije operatera

Demografija ljudi koji ulaze u ove pozicije takođe se mijenja. Dok su stolice kontrolne sobe nekada bile ispunjene obučenim službenicima za bezbjednost, penzionisanim policajcima i bivšim vojnim osobljem, postoji novi talas mlađih, tehnički pametnih operatera koji sada sjede pored njih. Neki čak imaju pozadinu računarske nauke. Oni se bave sigurnosnom tehnologijom na različite načine od svojih prethodnika. Između njih, oni dijele savjete i trikove na online forumima, traže nove načine da optimizuju sistem kako bi pojednostavili svoje zadatke. Iz ovih razloga, organizacije bliže razmatraju kako više automatizovanih rješenja mogu pomoći da se pojednostave radni procesi, smanji zamor operatera i zadrže mlađe operatore angažovanim i motivisanim. Jedno takvo rješenje je kolaborativni sistem upravljanja odlukama.

Kako sistemi za upravljanje odlukama smanjuju opterećenje radnika?

Moderni kolaborativni sistem upravljanja odlukama može organizacijama pružiti nove nivoe situacione inteligencije i upravljanja incidentima. Omogućava bezbjednosnom osoblju da donese ispravnu odluku kada se suoči sa rutinskim zadacima ili neočekivanim situacijama osiguravajući blagovremeni protok informacija.

Sistem za upravljanje odlukama prevazilazi jednostavno upravljanje događajima i alarmima. Umjesto toga, rešenje obezbjeđuje veće nivoe automatizacije prikupljanjem i kvantifikovanjem podataka iz hiljada senzora i uređaja. Pomoću naprednih mehanizama pravila, sistem može uočiti složene situacije tako što povezuje različite događaje sa svih senzora i klasifikuje ih u pojedinačne incidente.

Sistem će onda upozoriti operatore na najhitnije prioritete, dok će ih voditi u svom odgovoru nakon procesa specifičnih za organizaciju i usaglašenosti. Na primjer, na osnovu unaprijed definisanih pravila, sistem bi mogao da dešifruje razliku između nekoga ko je naslonjen na vrata i vrata koja su prisilno otvorena.

Ovo oduzima veliki teret operateru koji onda može brzo da pređe na sljedeći zadatak i defektuje druge potencijalne ranjivosti.

Ono što je još interesantnije jeste da vidite kako menadžeri i nadzornici kontrolne sobe koriste ove podatke o incidentu kako bi pregledali interne politike i procese. Na mjeesečnom nivou, oni mogu da izvlače izvještaje o incidentima, uporede kako su obični scenariji obrađeni, a zatim potencijalno identifikuju poboljšanja. Na primjer, oni mogu primjetiti da je njihovim operaterima potrebna dodatna obuka ili da treba ažurirati određene procese reagovanja. Oni takođe mogu da koriste ove izvještaje tokom revizije usaglašenosti kako bi pokazali industriji ili vladinim organizacijama kako njihov tim radi u skladu sa novim zakonima ili standardima.

Pobrinuti se da su službenici bezbjednosti bolje pripremljeni

Oni su preplavljeni obavezama na poslu i konstantno umorni. Kada ima na stotine kamera za gledanje, hiljade senzora za upravljanje i alarmi koji se čuju na svakom koraku, nema mnogo razloga da se pitamo zašto.

Organizacija treba da osigura da je njihov tim bezbjednosti bolje pripremljen da se nosi sa stresnim situacijama i da njihove bezbjednosne operacije uvijek ostaju efikasne i usaglašene.

Related Posts