Svijet

GINA HASPEL PRVA JE ŽENA NA ČELU CIA-E U ISTORIJI

Senat SAD-a potvrdio je Ginu Haspel kao novu direktoricu CIA-e nakon što je njeno imenovanje pristalo podržati i nekoliko članova Demokratske stranke. Washington Post,  navodi da je CIA bila krenula u “nezapamćenu medijsku kampanju kako bi podigla njene šanse” za imenovanje. Gina Haspel je kao kandidatkinja DonaldaTrampa krajnje kontroverzna zbog optužbi da je bila uključena u mučenja osumnjičenih za teroristički napad u New Yorku 11. septembraa 2001.

Navodilo se da je nekim mučenjima i lično prisustvovala. Sada su joj u posljednji trenutak u pomoć priskočili bivši direktori CIA-e John Brennan i Leon Panetta koji su kontaktirali najmanje pet demokrata. Novoimenovana šefica CIA-e prva je žena imenovana na tu poziciju. Agentkinja je s dugogodišnjom karijerom, koja je vodila CIA-in zatvor na Tajlandu gdje se upotrebljavala oštra ispitivačka tehnika “waterboard” koju je podržavao i američki predsjednik DonaldTramp.

Ambiciozna “špijunka” vodila je CIA-in zatvor na Tajlandu i uz pomoć tehnike “waterboard”, mučenje zatvorenika polijevanjem vodom kako bi se izazvalo gušenje, nadgledala stravična ispitivanja i mučenja zatvorenika.Ova oštra tehnika ispitivanja koju je podržavao čak i Donald Tramp danas je zabranjena. Njeno imenovanje za zamjenicu šefa CIA-e izazvalo je niz kritika, posebno i optužbe kako je učestvovala u uništavanju video materijala.

Naime, poznato je da je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih za terorizam a nakon toga učestvovala  u uništavanju video materijala koji su zabilježili njihovo brutalno ispitivanje u tajnom zatvoru u Tajlandu. Uprkos tome ovu veteranku cijenili su kolege, a na mjesto druge najvažnije osobe CIA-e imenovao  je predsjednik Tramp u februaru prošle godine.

Mnogi su smatrali da je imenovanje pokazatelj kako Trampova administracija podržava i odobrava da agencijom upravljaju oni koji su učestvovali u tamnoj prošlosti agencije.

Related Posts